Selfmade


Als jonge gast zocht Frank zijn gemak. Studeren trok hem niet en de driezitsbank was zijn grote vriend.

Toch borrelde er toen ook iets onstuitbaars in hem: een mix van nieuwsgierigheid en vrolijk optimisme stuwde hem langs een reeks baantjes, van automonteur tot sloper en van magazijn­medewerker tot fotowinkelbediende.

Waarnemer

De fotografie kreeg hem te pakken en wist hem vast te houden. Het vak paste perfect bij zijn kijk op de kleurrijke wereld en haar zelden saaie bewoners. Op zijn 23ste nam hij een fotodetailhandel en studio over en in de tien jaren die volgden, ontdekte Frank de creatieve ondernemer in zichzelf.


 

Bouwer

Net voordat het digitale tijdperk losbarstte, verruilde hij de fotowinkel voor een pand, Dorpsstraat 23 in Castricum, dat zijn fotoatelier moest worden. Frank timmerde, elektriciënde, gasfitterde, cv-monteerde, loodgieterde en schilderde zijn nieuwe pand tot een plek voor een solide toekomst.


 

Vechter

Maar toen... merkte Frank dat er iets misging met zijn kijkvermogen. Zijn visus takelde ziender­ogen af, terwijl hij intensief maar vergeefs zocht naar een oorzaak en herstel. Franks felle verzet tegen zijn toenemende visuele beperking duurde veertien jaar. Tot hij besefte dat hij een andere wedstrijd wilde winnen: hij wilde zo plezierig mogelijk leven, dan maar met een beperking. Hij hing camera en autosleutels aan de wilgen.


 

Ondernemer

Frank toverde zijn pand om tot een huurlocatie voor training en coaching en huiskamertheater. De talloze voorstellingen voor nog veel meer gasten waren een feest, maar leverde niet de broodnodige financiën op. Die weet Frank inmiddels te halen uit de verhuur van een deel van zijn pand: een B&B voor toeristen.


 

Omdenken


Tijdens zijn revalidatie - die hij liever herwaardering noemt - kwam Frank lotgenoten tegen in alle soorten en maten, voorbeelden van hoe hij het wél en juist niet wilde. Wat hij van hen leerde, werd zijn beste studieresultaat ooit. Hij gooide zijn schaamte overboord, krabbelde uit zijn put en zette alles in op positivisme en een goed humeur. Dat viel op.


 

"Ik wist bijna niets van fotografie. Op de vraag of ik wist wat diafragma en sluitertijden waren stelde ik de wedervraag of dat soms iets te maken had met zonnetje en wolkje. Toch werd ik aangenomen."